Reparera piano

Reparera piano i

Stockholm - Enköping - VästeråsService av Rhodes, Clavinet och Wurlitzer

Service av vintage pianon

Vi servar alla typer av mekaniska vintage-pianon som Fender Rhodes, Clavinet, Wurlitzer och Yamaha CP70/80. Dessa vintagepianon var ofta feljusterade redan från fabriken då det förekom en hel del slarviga monteringar under massproduktioner. Det gör att vissa exemplar av till exempel Rhodes har varit feljusterade i över 50 år. Har du ett Fender Rhodes eller något annat vintage piano som behöver service? Tveka inte att kontakta oss på Jupiter Piano Service
Fender Rhodes piano service

Harold Rhodes uppfann detta elektromekaniska piano under mitten på 1900 talet och det blev riktigt populärt på 70-talet. Detta ikoniska instrument hörs på otaliga skivor och poplåtar. Även idag har Rhodes pianot en unik roll i modern musik. Under 70-talet när Rhodes blev riktigt populärt så började dom massproduceras i fabrik vilket medförde att vissa exemplar inte blev korrekt justerade. Har du ett Rhodes som är tillverkat under den tiden är det stor sannolikhet att det inte låter så bra som det skulle kunna.


Vi på Jupiter Piano Service använder reservdelar från det välkända amerikanska företaget Vintage Vibe. Det finns tusentals delar i ett Rhodes som slits med tiden. Ett vanligt problem är att pickuper slutar fungera vilket resulterar i en död ton. Ett annat vanligt problem är att hammarhuvudet av gummi torkar ut och blir stel vilket påverkar soundet negativt. Vi gissar att du som läser detta äger ett Rhodes och är mån om att det ska låta fint och kännas bra när det spelas. Ge ditt Rhodes en service innan något går sönder för att undvika stora reparationskostnader! 
Wurlitzer service

Det klassiska elpianot Wurlitzer är väldigt likt Rhodes i sitt utförande. Det är ungefär samma elektromagnetiska konstruktion, men med betydligt mer avancerad mekanik. Wurlitzer drabbas ofta av olika mekaniska oegentligheter som försämrar spelkänslan. Ett vanligt problem är att sustainpedalen ger en sustain-effekt till toner utan att vara nedtryckt. Till skillnad från Rhodes piano som använder en pinne som trycker ner dämparna så använder Wurlitzer en flexibel kabel som går från sustainpedalen till en mekanism som gemensamt lyfter alla dämmararmar så tonerna kan ringa fritt. 


Wurlitzer är ökända för att vara extra känsliga vid transport så användare som turnerar eller fraktar sitt exemplar behöver ofta service och reparation. Instrumentet behöver också stämmas regelbundet. Oavsett vilka problem ditt Wurlitzerpiano har så kan vi sannolikt laga det. Genom åren har vi stött på många av de vanligaste och ovanligare problem. 
Hohner Clavinet, Pianet och Yamaha CP70/80 reparation 

Dessa klassiska vintage pianon kan höras på massvis utav inspelningar, allt från Beatles, Peter Gabriel, Pink floyd och ABBA. I Sverige är dessa instrument relativt ovanliga men finns ofta i studios och hos äldre musiker som köpte instrumenten medan de fortfarande tillverkades.


Äger du ett av ovanstående instrument är du förmodligen väldigt rädd om det och vill att det ska fungera klanderfritt. Vi på Jupiter Piano Service hjälper dig med reparation och service av Clavinet, Pianet, Yamaha CP70 och CP80. 
Priser för service av vintage piano

Beroende på ditt instruments skick kan kostnaden för en service eller reparation variera. Är det stora reparationer och reservdelar som behöver beställas så ökar priset då vi behöver lägga en beställning hos Vintage Vibe i USA. Är det mindre justeringar såsom stämning eller en inställning brukar det inte kosta lika mycket. 


Hur många timmar som behövs för att reparera just ditt instrument är svårt att säga. Det kan ta allt ifrån en timma till en hel arbetsdag. Ibland får vi kunder som vill göra en helrenovering av deras instrument för att få det nära mint condition och då kan det ta en hel arbetsvecka att utföra. Kom gärna förbi med ditt instrument så kan vi göra en snabb bedömning och uppskattning av kostnaden. 
FAQ om pianoreparation


Hur reparerar man ett Rhodes, Wurlitzer eller piano och flygel?

Det beror på helt vad som är felet. Ofta är det enkla justeringar som fixas med lite specialverktyg, lim och andra material som vi pianotekniker jobbar med. För att komma åt behöver man ofta ta bort plast/träpaneler för att komma åt strängarna eller tongeneratorerna och tangenterna. I vissa fall tar man bort hela tangentsatsen. 


Vad kostar det att reparera ett piano?

Det är omöjligt att säga vad det kostar beroende på vad som är felet. Vissa ingrepp går på en timma medan andra kan ta en hel arbetsdag. Hör av dig till oss för att få prisförslag för just ditt instrument. 


Kan ni reparera Fender Rhodes, Wurlitzer, Clavinet eller Yamaha CP70/80?

Vi utför alla vanliga reparationer, service och renoveringar av dessa instrument och vi har lång erfarenhet utav dom alla. Reservdelar kan vi i vissa fall 3D-printa eller så beställer vi från Vintage Vibe.